Select Projects

Chatswood

Victoria Ave Chatswood Alterations additions 3216 long.jpg

The chatswood house began life as a typical californian bungalow common among sydney’s north shore. the dwelling was disconnected from the backyard, constraining daily living to be carried out indoors.

Our solution was very simple and direct. Provide a new extension that plugs into the back of the existing dwelling and have a very large opening at the rear of the property bringing direct North sunlight into the interiors and establish outdoor views through walls of glazing.

A generous deck acts as the link between the house and the garden creating a semi-open area that offers top views of the immediate garden and picturesque share vistas of neighbours landscaping greenery and roofs beyond.

Victoria Ave Chatswood Alterations additions 11.10.04 117 victoria av-page1.png
Victoria Ave Chatswood Alterations additions A-300 Elevations 1-page1.png
Victoria Ave Chatswood Alterations additions A-301 Elevations 2-page1.jpg

This simple approach extends to the use of materials. Walls match the existing face brick, the rear facade differentiates itself by the extensive use of sustainable timber. The oversize timber fascia extending from the gable roof and down the end side walls frames the house and gives a distinct strong architectural element.

Victoria Ave Chatswood Alterations additions 3205.jpg
Victoria Ave Chatswood Alterations additions 3263.jpg
Victoria Ave Chatswood Alterations additions 3255.jpg
Victoria Ave Chatswood Alterations additions 3359-detail.jpg
Victoria Ave Chatswood Alterations additions 3273.jpg
Victoria Ave Chatswood Alterations additions 3278.jpg
Victoria Ave Chatswood Alterations additions 3287.jpg
Victoria Ave Chatswood Alterations additions 3302.jpg
Victoria Ave Chatswood Alterations additions 3363.jpg
Victoria Ave Chatswood Alterations additions 3384.jpg
Victoria Ave Chatswood Alterations additions image.jpg

Willoughby

Edinburgh Rd Willoughby Alterations additions 3765.jpg

The clients wanted an extension that would provide them with the appropriate spaces to support their family and business lifestyle. a new master bedroom, living pavilion and large storage were the key drivers behind the design concept.

Edinburgh Rd Willoughby Alterations additions A-100 (B) Roof _ Site-page1.png
Edinburgh Rd Willoughby Alterations additions A-101 (B) Ground-page1.png
Edinburgh Rd Willoughby Alterations additions north-east-1.jpg

A pragmatic planning response created three new volumes one containing the master bedroom situated towards the east boundary a second one with the living quarters is located facing north and the storage room in direct access to the road becomes the third volume. privacy, orientation and ease of construction determined how these three new volumes interlock.

Edinburgh Rd Willoughby Alterations additions CC11 Layout-page1.png
Edinburgh Rd Willoughby Alterations additions CC06 Layout-page1.png
Edinburgh Rd Willoughby Alterations additions CC03 Layout-page1.png

The planning of the volumes allowed a structural design that makes use of industrial construction types to achieve large spans for the living areas and the undercover deck, Materials are use logically, masonry walls to the east and west for thermal performance and privacy, shaded glass to the north and inexpensive sustainable timber cladding to lightweight elements.

Edinburgh Rd Willoughby Alterations additions 3798.jpg
Edinburgh Rd Willoughby Alterations additions 3823.jpg
Edinburgh Rd Willoughby Alterations additions 3862.jpg
Edinburgh Rd Willoughby Alterations additions 3868.jpg
Edinburgh Rd Willoughby Alterations additions 3883.jpg
Edinburgh Rd Willoughby Alterations additions 3925.jpg
Edinburgh Rd Willoughby Alterations additions 3961.jpg
Edinburgh Rd Willoughby Alterations additions 5039.jpg
Edinburgh Rd Willoughby Alterations additions 3788.jpg
Edinburgh Rd Willoughby Alterations additions 3737.jpg